Wat voorafging

Wat voorafging

2008-2011: Nederland

Wij, Ine en Wouter hebben elkaar bij het beeldhouwen leren kennen.
We hebben van 2008 tot 2011 enkele jaren beeldhouwcursussen gegeven in steen, hout en geassisteerd bij de cursussen bronsgieten. Dat was in Tilburg bij Bick Art Supplies.

2011-2020: Bildhauer-Bahnhof Sperenberg

Eind 2010 hadden we de gelegenheid om samen nog een keer helemaal nieuw te beginnen. We wilden graag een beeldhouwcentrum in het buitenland beginnen.
Na een lange zoektocht, eerst in Frankrijk, daarna in Duitsland hebben we daar in mei 2011 een voormalig treinstation, station “Sperenberg” gekocht.
Sperenberg ligt aan een stilgelegde spoorlijn van Berlijn naar het zuiden (Juterbog). De lijn is in gebruik voor dagtochtjes met fiets-lorries en grotere pomplorries.

In totaal hadden we 3 verdiepingen van elk 200 m2 (waarvan 2 echt in gebruik) plus kelder. Dat op een terrein van 7000 m2.

We zijn daar na veel ombouwen in januari 2012 eerst gestart met een winkel en webshop in beeldhouwbenodigdheden en beeldhouwsteen. In maart 2012 zijn we daarna cursussen beeldhouwen gaan aanbieden. In Oktober 2012 kwamen daar ook 2 gastenkamers bij. Later hebben we de overnachtingsmogelijkheden nog uitgebreid.
Omdat we cursussen beeldhouwen aanboden hebben we zelf ook nog veel gebeeldhouwd. Daardoor ontstond er gaandeweg een galerie met eigen beeldhouwwerk. De galerie werd aangevuld met schilderkunst: elk jaar heeft een andere, lokale schilder(es) bij ons tentoongesteld.

2020 hebben Natalie Kinscher en Daria Wörmann een film over de spoorlijn gemaakt. Daarin ook een stuk over ons station:

Met dank aan FOKUS-NET en de auteurs

Tot 15 augustus 2020 hebben we daar ons bedrijfje gerund. 18 September 2020 zijn we weer geremigreerd naar Nederland.

Cursussen

We zijn in 2012 begonnen cursussen beeldhouwen in steen en hout aan te bieden.

Omdat we al ervaring hadden met bronsgieten hebben we vanaf eind 2012 ook cursussen bronsgieten aangeboden. Alles, ook het gieten in eigen atelier. De cursisten konden alles zelf doen, behalve het gieten, dat deden wij samen waar ze bij waren.
Na enige tijd bleek dat we daar een gat in de markt hadden gevonden. Bronsgieten wordt in Duitsland zo goed als nergens aangeboden! De cursussen waren dan (na een paar jaar aanlopen) altijd vol.

Omdat er behoefte was groot te werken, en dat in steen nogal wat tijd neemt hebben we ook een cursus in het maken van grote plastieken in kunststof toegevoegd. Omdat je ook daar genoeg eigen ervaring mee moet brengen zijn er in de loop van de tijd ook een aantal grote plastieken van eigen hand ontstaan.

Vanaf 2019 heeft Ine ook een cursus sieraden maken aangeboden. Daarbij werd de Vikinger-techniek onderwezen.

Gemiddeld waren er in die tijd 40 cursusdagen er jaar. Dat waren dan vooral 1- tot 3-daagse cursussen. Plus 50 avonden voor een vaste avondgroep.

Hieronder een impressie van de cursussen.

Verder hieronder een impressie van het gebouw met bijgebouwen door de jaren heen en onze ombouw.