Dit is deel 8 van de serie “zelf beeldhouwen”. Voor een overzicht zie: “Over zelf beeldhouwen“ .
Het vorige artikel is: “Kunstzinnige aspecten”.

Inleiding

Er was nog wat goed te maken: Ik heb nogal luchtig gezegd dat je een vrije vorm uit een steen haalt door zonder plan gewoon maar wat te doen. Daarom laat ik in deze post stap voor stap zien hoe ik zelf een vrije vorm maak.
Bij elke stap vertel ik ook wat de overwegingen zijn en wat de alternatieven zijn.

Het doel van deze post

De bedoeling is niet om een meesterwerk te maken. De bedoeling is om te laten zien op welke manier je “vrij” kunt beeldhouwen. Zonder vooraf te weten wat het moet worden.

Foto’s zeggen vaak niet genoeg om de driedimensionale vorm van de steen te zien. Ik heb in de volgende video waar nodig filmpjes toegevoegd waar ik de steen van alle kanten laat zien.

Na elke bewerking bekijk ik de steen opnieuw en krijg dan ook nieuwe ideeën hoe nu verder.
Meestal zijn er bij elke stap meerdere ideeën hoe nu verder. Daarbij is elke keuze goed, er is geen “beste” keuze.
Soms ben ik niet helemaal tevreden met een vorm, maar weet ik even niet hoe verder. Dat is niet erg, ik ga gewoon met een ander deel verder. Daarna komen er meestal vanzelf nieuwe ideeën voor het stuk dat me niet bevalt.

Hieronder de film van het ontstaan van dit beeldje.

Music by ZakharValaha from Pixabay

Conclusie

Hieronder de ruwe steen en wat daaruit geworden is.

Uit een ruwe steen beeldhouw ik een vrije vorm.
Voor en na

Belangrijk is dat ikzelf geen idee had dat dit uit deze steen zou komen. Ik heb dus niet naar een bepaalde vorm toegewerkt. Toch is de vorm van het beeldje typisch een product van mij. Als je meer beeldhouwt zul je ervaren dat ook jij van nature een eigen stijl hebt.

Deze steen was oorspronkelijk 27x18x11 cm. Gewicht 8 Kg. Nu weegt hij nog 3,5 Kg. Alle bewerkingen tot aan het begin van het schuren hebben mij bij elkaar ongeveer 5 uur gekost. Het schuren en polijsten nog eens 2,5 uur. Bedenk daarbij dat niet iedereen in hetzelfde tempo werkt.

Meer leren?

Lees de volgende bijdragen in deze blog en oefen aan de hand hiervan met beeldhouwen
of:
Doe een cursus of workshop bij de beeldhouwtuin. Dan werk je in een groep met een docent, dat is altijd inspirerender en leerzamer dan alleen werken.

Volg onze blogs

Je kunt je abonneren op de posts van de beeldhouwtuin.
Dan krijg je elke keer als er een nieuwe artikel is een email met de titel, een korte samenvatting en een link naar het hele artikel.