Vormen

In deze serie lessen heb ik het over zet vormen van je steen tot een mooi beeld.
Beeldhouwen in steen is een verwijderende techniek. Verwijderende technieken worden meestal als moeilijker ervaren dan verwacht.
In een opbouwende techniek (bv. met klei) maak je vrij snel een vorm, bv. een hand. Een hand maken uit een ruwe steen is veel lastiger. Dat heeft verschillende oorzaken:

 • Wat het meest genoemd wordt: Je kunt alleen verwijderen, niet toevoegen. “Wat weg is is weg”.
  Gevolg daarvan is vaak dat veel te weinig wordt weggenomen.
  Er zijn echter methodes die veel corrigeren mogelijk maken als je iets “fout” doet. Wees dus niet bang om veel steen te verwijderen.
 • Het duurt vrij lang voordat je “houvast” krijgt op de vorm die je wilt maken. Ik neem de hand als voorbeeld. Je moet al veel steen verwijderen voordat je steen een beetje op een hand gaat lijken.

We zijn geneigd om die houvast te zoeken aan lijnen. Maar: 3-dimensionaal werken vergt denken in 3D-vormen: bollen, cilinders, kubussen etc. (Ik noem dat “volumes”.) Gevolg is dat we veel aan de oppervlakte blijven (we “tekenen” op de steen). Daardoor wordt je beeld weinig ruimtelijk.


V.l.n.r. “Tekening op de steen “, Schets, waarbij de figuur tot 3D “volumes” is vereenvoudigd. En het voltooide beeld.

Merk op dat ik het vormen als belangrijkste “leerpunt“ zie. Het leren visualiseren in 3D vormen is iets wat een echte omslag in je werk betekenen kan. De techniek (hoe bewerk ik mijn steen zonder ongelukken) is veel meer gewoon leren door doen.
Daarom uitgebreid aandacht aan het vormen in steen.

Hieronder de lessen.

NB: Een aantal basisoefeningen vormen vind je in de serie lessenbasisoefeningen. Met name de oefeningen om een bol, een golf , een diepe kom, en een slakkenhuis en spiraal te maken.

 • Vormen: van klein naar groot

  We beginnen een vorm uit de ruwe steen te halen. Als eerste oefening maken we een voelsteen.

  Lees meer…

 • Samenvatting basisvormen

  In de les samenvatting basisvormen laat ik zien hoe je met de behandelde basisvormen samen een mooie sculptuur kunt maken.

  Lees meer…

 • Een-twee-driedimensionale aanpak

  Beeldhouwen is een driedimensionale kunstvorm. Daar hoort een driedimensionale aanpak bij. Ik laat zien wat daarmee wordt bedoeld.

  Lees meer…

 • Vrije vorm maken

  Een vrije vorm beeldhouwen uit steen. Ik laat zien hoe zonder van tevoren te weten wat het worden moet een mooie vorm ontstaat.

  Lees meer…

 • Met vormen schuiven

  Hoe kun je er voor zorgen dat alle vormen van je beeld op hun plek landen? Het mogelijk maken van schuiven met de vormen is dan essentieel. Ik laat zien hoe.

  Lees meer…

 • Naar voorbeeld werken

  Bij het beeldhouwen is werken naar voorbeeld een stuk lastiger dan een vrije vorm maken. Ik laat dat zien aan de hand van de druppelvorm.

  Lees meer…

 • Alternatieve vormgevingsmethoden

  Deze les wordt momenteel helemaal herschreven.

  Lees meer…

Volg onze blogs

Je kunt je abonneren op de posts van de beeldhouwtuin.
Dan krijg je elke keer als er een nieuwe artikel is een email met de titel, een korte samenvatting en een link naar het hele artikel.