E-Cursus beeldhouwen

Als je wilt weten wat beeldhouwen in steen betekent, volg dan deze e-cursus beeldhouwen. Ik behandel hier alles wat ook in mijn atelier in de cursussen beeldhouwen aan de orde komt.

Beeldhouwen is niet iets waarbij je een recept uit een boek kunt volgen. Beeldhouwen leer je door te doen, door veel te oefenen. En door goed te kijken. Dat werkt het beste in een cursus bij een beeldhouwer die bij jou past. Dan kan het voorbeeld van de leraar je geweldig helpen (als je het vóór je ziet gebeuren).
Deze e-cursus bevat voor alle lastige bewerkingen foto’s en filmpjes, zodat het is alsof je bij de leraar over de schouder kunt meekijken.

Vergis je niet: als je alleen de filmpjes bekijkt en de tekst leest kun je het idee krijgen dat je het allemaal snapt. Pas als je de oefeningen doet blijkt dan dat het toch veel lastiger is als gedacht. Dat is het moment om nog eens goed naar de e-les te kijken.

Direct naar de lessen

Plezier krijgen in beeldhouwen

Oefenen is belangrijk, maar je moet eerst maar plezier krijgen in het beeldhouwen.

Alle begin…

Als je begint met beeldhouwen in steen heb je meteen meerdere uitdagingen:
Hoe krijg ik een (mooie, bijzondere, leuke) vorm uit mijn steen? Dat leg ik uit in de artikelen over vormen.

Hoe bewerk ik dit stuk steen, met welk gereedschap, en zonder steen of gereedschap kapot te maken ? Dat komt aan de orde in de lessen over techniek.

Aanbeveling

Mijn aanbeveling is dan: haal je niet alle problemen tegelijk op de hals: het maken van de vorm is op zich al moeilijk genoeg, zorg dat je als start weinig techniek hoeft te beheersen. Dat is:
Begin met een makkelijke steen, en raspen als gereedschap dan heb je weinig techniek nodig.
Begin met een eenvoudige vorm, dan blijft de vormgeving ook makkelijker.

We beginnen dus heel erg eenvoudig. Dat valt misschien wat tegen, maar het wordt gauw genoeg spannender.

Wat is een makkelijke steen ?

Dat is een zachte steen die niet snel splijt. Zie de artikelen over zachte beeldhouwsteen en hardheid en moeilijkheidsgraad van beeldhouwsteen.

Wat is dan een eenvoudige vorm?

Dat is: niet naar een voorbeeld. Een abstracte vorm met weinig “elementen”, een paar grote bewegingen over de hele steen. Zie ook het artikel over de voelsteen.
Alles wat je naar voorbeeld of naar een idee in je hoofd wilt maken is veel moeilijker dan gedacht. Dat geldt ook voor het maken van bv. een gezicht. Iedereen ziet meteen wat er fout aan is. Abstracte vormen zijn altijd goed: niemand weet hoe het er uit zou moeten zien.

E-cursus beeldhouwen: vormen
“Een vis”

Nog een voorbeeld: “Een vis” maken is niet zo moeilijk, maar een snoek maken is een stuk lastiger.
Terwijl je deze eerste eenvoudige sculptuur maakt kun je ervaren hoe je een echt 3-dimensionale vorm uit de steen haalt. En: je kunt zien of je plezier hebt in beeldhouwen.
Het belangrijkste is: niet bang zijn zonder plan te starten en gewoon “maar wat doen”. Dan komt er bijna altijd wat verrassends uit.
Zie ook de les: Zonder voorbeeld een vrije vorm maken.

De lessen

Basisoefeningen

Begin met de basisoefeningen. Dan leer je goed werken met je rasp en later met klopper en beitel. Je leert om niet aan de oppervlakte van je steen te blijven, zodat er een heel ruimtelijke sculptuur ontstaat. Verder doe je de eerste ervaringen op om driedimensionale vormen (“volumes”) in de steen te zien, zodat je van het begin af aan weet welke kant het op kan.

Vormen

Vormen is eigenlijk het moeilijkste stuk bij het beeldhouwen. Hoe krijg je een mooie vorm uit de steen.
Beeldhouwen is een verwijderende techniek. Je kunt niet toevoegen. “Wat weg is is weg”. Daarom haal je in het begin vaak veel te weinig weg. Dan krijg je een weinig ruimtelijke vorm. Het is dan meer een “tekening op de steen” (zie de les: “van tekening naar volume”).
Er zijn echter methodes die veel corrigeren mogelijk maken als je iets “fout” doet.

Toch duurt het vrij lang voordat je “houvast” krijgt op de vorm die je wilt maken. Als je bv. een hand wil maken moet je al veel steen verwijderen voordat je steen een beetje op een hand gaat lijken.
In de lessen “vormen” leer je een veilige methode om alles te maken wat je maar wilt.

Techniek

In het begin werk je vooral met de rasp. Het beste gebruik daarvan leer je al in de basisoefeningen. Ook het werken met klopper en beitel krijg je daar onder de knie. Kom je wat verder dan wordt techniek belangrijker. Bijvoorbeeld hoe je zonder moe te worden grote hoeveelheden van een harde steen verwijdert. En: wat de beste werkvolgorde is bij hardere steen.
In deze lessen ook uitleg over oppervlakte afwerking, breuk voorkomen, lijmen…

Gereedschap

Ten eerste: Er is heel veel speciaal gereedschap voor het beeldhouwen. Maar je hebt niet altijd speciaal gereedschap nodig, soms kun je ook in de bouwmarkt terecht.
Dan: het gereedschap dat je nodig hebt is afhankelijk van de steensoort die je bewerkt. Voor harde steen is dat anders dan voor zachte steen. Ik geef een uitgebreid overzicht van de verschillende gereedschappen. Dat is: welk gereedschap voor welke steen, welk gereedschap voor welke vorm geschikt is en welke grootte je nodig hebt.

Beeldhouwsteen

Ik beantwoord de vragen zoals: Welke steen is hard, welke zacht, welke splinterig en welke taai? Wat is geschikt om mee te beginnen enz.
Verder behandel ik de meeste gangbare beeldhouwstenen.

Kunstzinnig

En dan zijn er natuurlijk kunstzinnige aspecten aan je beeld. Ik leg dingen als spanning, ruimtelijkheid, gebruik van licht, maar ook hoe je je beeld het beste kunt presenteren uit.

Abonneer je op de lessen, dan krijg je bij elke nieuwe les een mailtje met de titel en link naar de post.