​Over deze serie artikelen

Als je wilt weten wat beeldhouwen in steen betekent, volg dan deze blog. Ik vertel hier alles wat ik ook in mijn cursussen beeldhouwen aan de orde komt. Daarmee wil ik niet zeggen dat dit de beste manier is om te leren beeldhouwen. Beter is natuurlijk om ook tenminste een paar cursussen bij een beeldhouwer die bij jou past te volgen.
Dat kan b.v. bij ons in de Beeldhouwtuin in Winschoten. We geven doorlopende avondcursussen en workshops overdag.

Abonneer je op deze blog, dan krijg je bij elke nieuwe post een mailtje met de titel en link naar de post.

Als eerste leg ik uit wat je als je begint met beeldhouwen zoal tegenkomt. Ik doe aanbevelingen wat wel en wat niet te doen om ook plezier aan beeldhouwen te kunnen hebben. Want dat staat voorop: plezier hebben in het beeldhouwen en jezelf verbazen wat er uit je handen komt.

Daarna volgen afwisselend posts over verschillende onderwerpen. De bedoeling daarvan is dat je techniek en vormgeving beide naast elkaar op kunt bouwen.

Tot nu toe verschenen artikelen in deze serie:

 • Inleiding beeldhouwen. Wat is er nu zo moeilijk?
  Velen hebben de angst “wat weg is is weg”. Je kunt er niet weer wat aanplakken zoals bij boetseren. Ook zijn we geneigd lijnen op de steen te zetten en daarlangs te werken. Dat levert vaak een “tekening op de steen” op en geen ruimtelijke vorm. Beeldhouwen vergt echt een andere manier van kijken. En dat heeft tijd en oefening nodig.
 • Vormen: van klein naar groot. We beginnen met een heel kleine abstracte vorm en kijken wat er mis kan gaan als je grotere vormen maakt.
 • Eerste techniek. We beginnen ook weer heel simpel: een ronde vorm maken, uithollen enz. We doen dat ook uit een zachte steensoort. Uit zachte steensoorten als Mergel en speksteen kun je hele mooie beelden maken. Daarvoor hoef je niet eerst te oefenen hoe je met hamer en beitel hardere steen als b.v. marmer bewerkt.
 • Gereedschap voor zachte steen. Waar ik uitleg dat je voor zachte steen weinig duur gereedschap nodig hebt.
 • Zachte steensoorten voor de beeldhouwer. Er is een grote verscheidenheid aan kleuren en structuren beschikbaar in steensoorten als speksteen en zachte serpentijnen en albast.
 • Kunstzinnige aspecten bij het beeldhouwen. Ook als je geen “hoge kunst” wilt maken zijn er een aantal dingen die je beeld levendiger, spannender enz. kunnen maken.
 • Zonder plan een vrije vorm maken. Hierin maak ik wat goed. Dat is omdat ik in de inleiding nogal luchtig heb gezegd dat je zonder plan, als je gewoon “maar wat doet” altijd een leuk resultaat krijgt. Dat vergt wat meer uitleg. Ik laat zien hoe ikzelf uit een ruwe, onregelmatige steen een vrije vorm maak. Stap voor stap kun je zien wat ik aan de steen wijzig en wat mijn overwegingen daarbij zijn.

Als je aan de hand van de tot zover verschenen artikelen wat ervaring hebt opgedaan in het maken van vrije vormen kun je gaan oefenen met werken naar voorbeeld of figuratieve dingen gaan maken. Ik behandel dat in de volgende artikelen onder de noemer “vormen”.
Je kunt ook in een hardere steen gaan werken (b.v. marmer), maar dan loop je het risico het plezier in beeldhouwen weer te verliezen, want dat is toch een stuk lastiger.

Nog te verschijnen:

 • Vormen. Het planmatig uit de ruwe steen halen van je vorm noem ik “vormen”. Dit is het moeilijkste stuk. Je moet daarbij een andere manier van kijken leren. Daarom plan ik tenminste nog 3 posts over vormen.
  In de eerste laat ik een oefening zien om uit een blokvormig stuk steen een druppelvorm te halen. Vervolgens doe ik hetzelfde uit ruw (vormeloos) een stuk speksteen. Dat is veel lastiger omdat je heel goed moet kijken welke deuken in de ruwe steen bepalen hoe groot je druppel kan worden.
  In de volgende blog leg ik mijn methode uit om gericht uit een steen een vorm te halen. Dat is: een methode die je bij elk onderwerp kunt gebruiken. Hiervoor doe ik tenminste twee oefeningen voor.
 • Techniek (dit zijn ook meerdere posts):
  ls eerste gaan we hardere steen bewerken met hamer en spitsijzer. Het werken met spitsijzer om de hele vorm te maken is een flinke hobbel voor de meesten. Want: het is niet intuïtief. Intuïtief zou je een vlakke beitel willen gebruiken. Het is echter essentieel voor het werken met harde steen.
  Daarna vertel ik in enkele posts iets over oppervlakteafwerking, breuk voorkomen en lijmen,
  Als laatste behandel ik hier het machinaal werken met persluchthamer en haakse slijper.
 • Gereedschap voor harde steen: zoals smeedstalen gereedschap, widia gereedschap, diamant. En: wat je waarvoor gebruikt, want widia is niet beter dan smeedstaal, maar anders.
 • Hardere steensoorten als marmer, travertijn, springstone, hardere kalkstenen.
 • Waar is wat te koop. Er zijn in Nederland maar een paar gespecialiseerde winkels voor beeldhouwgereedschap en beeldhouwsteen. Ik adviseer waar je wat het beste kunt kopen.

Losse artikelen over beeldhouwen, eerder verschenen:

Volg onze blogs

Je kunt je abonneren op de posts van de beeldhouwtuin.
Dan krijg je elke keer als er een nieuwe artikel is een email met de titel, een korte samenvatting en een link naar het hele artikel.