Het vormen van je beeld
In deze serie lessen heb ik het over het vormen van je steen tot een mooi beeld.
Beeldhouwen in steen is een verwijderende techniek. Verwijderende technieken worden meestal als moeilijker ervaren dan verwacht.
In een opbouwende techniek (bv. met klei) maak je vrij snel een vorm, bv. een hand. Een hand maken uit een ruwe steen is veel lastiger. Dat heeft verschillende oorzaken:
- Wat het meest genoemd wordt: Je kunt alleen verwijderen, niet toevoegen. “Wat weg is is weg”.
Gevolg daarvan is vaak dat veel te weinig wordt weggenomen.
Er zijn echter methodes die veel corrigeren mogelijk maken als je iets “fout” doet. Wees dus niet bang om veel steen te verwijderen. - Het duurt vrij lang voordat je “houvast” krijgt op de vorm die je wilt maken. Ik neem de hand als voorbeeld. Je moet al veel steen verwijderen voordat je steen een beetje op een hand gaat lijken.
Driedimensionaal werken
We zijn geneigd om die houvast te zoeken aan lijnen. Maar: 3-dimensionaal werken vergt denken in 3D-vormen: bollen, cilinders, kubussen etc. (Ik noem dat “volumes”.) Gevolg is dat we veel aan de oppervlakte blijven (we “tekenen” op de steen). Daardoor wordt je beeld weinig ruimtelijk.
Meer uitleg over wat ik aanduid als één-, twee- en driedimensionaal vind je in deze les:
Een-twee-driedimensionale aanpak
07-06-2024
Beeldhouwen is een driedimensionale kunstvorm. Daar hoort een driedimensionale aanpak bij. Ik laat zien wat daarmee wordt bedoeld.
Lees meer…
Merk op dat ik het vormen als belangrijkste “leerpunt“ zie. Het leren visualiseren in 3D vormen is iets wat een echte omslag in je werk betekenen kan. De techniek (hoe bewerk ik mijn steen zonder ongelukken) is veel meer gewoon leren door doen.
Daarom uitgebreid aandacht aan het vormen in steen.
Hoe leren mijn cursisten om driedimensionaal te werken?
Stap 1: Volumes oefenen
Oefen om eenvoudige volumes (3D vormen)uit de steen te halen. Dat leert je om je deze driedimensionale vormen te kunnen voorstellen in je ruwe steen.
Zie daarvoor de volgende lessen:
Basisvorm bol
24-01-2024
In deze les de basisvorm bol. Dit is een van de belangrijkste basisvormen. Ik haal de bol uit de steen. Dat is vaak lastiger dan gedacht. Hier zie je hoe.dat gaat..
Lees meer…
Van gat naar golf
28-08-2023
Een belangrijk aspect van het beeldhouwen is het verschil tussen kijken naar “wat moet weg” en het zien van wat ik “volumes” noem. Omdat dit inzicht heel belangrijk is bij het beeldhouwen laat ik dit als eerste met drie basisvormen zien: het gat, de trechter en de golf.
Lees meer…
Slakkenhuis en spiraal
25-01-2024
Ik laat zien hoe je de basisvormen slakkenhuis en spiraal beeldhouwt. Daarvoor gebruik ik een stukje mergel. Mergel is voor dit soort oefeningen heel geschikt.
Lees meer…
Samenvatting basisvormen
25-01-2024
In de les samenvatting basisvormen laat ik zien hoe je met de behandelde basisvormen samen een mooie sculptuur kunt maken.
Lees meer…
Stap 2: Vrije vormen maken
Maak een aantal abstracte vrije vorm beelden waarbij je de volumes die je uit stap 1 kent toepast. Daarbij moet je er op letten dat het beeld één geheel wordt doordat de verschillende vormen.
- logisch in elkaar doorlopen
of - juist van elkaar gescheiden zijn maar elkaar versterken.
of - Het beeld alleen een grondvorm is die versterkt is door de vlakken meer spanning te geven.
Een eerste stap daarin is het maken van een voelsteen.
De voelsteen
13-04-2022
Een mooie vorm uit de steen halen is niet zo eenvoudig. We beginnen met een heel kleine steen. Die kun je ook heel eenvoudig vormen. Toch heeft deze steen belangrijke eigenschappen die je later ook nodig hebt.
Lees meer…
Zie ook de les “een vrije vorm maken”.
Een vrije vorm maken
27-06-2022
Een vrije vorm beeldhouwen uit steen. Ik laat zien hoe zonder van tevoren te weten wat het worden moet een mooie vorm ontstaat.
Lees meer…
Grootte is op zich een moeilijkheidsgraad. Bekijk dit in de volgende les:
Van klein naar groot
11-03-2022
Kleine beeldjes zijn makkelijker dan grote. Bij grote is het moelijker een pakkende vorm te maken. Ik laat de valkuilen zien.
Lees meer…
Ook belangrijk: hoe je voorkomt een “tekening op de steen” te maken.
Van tekening naar volume
In deze oefening ga ik van tekening naar volume. Wat eerst een kleine tree in de steen was wordt gaandeweg een driedimensionale vorm.
Meer lezen »
Van de steen één geheel maken
De kunst is ook om van je steen één geheel te maken. Dat kun je op onderstaande manieren doen (van links naar rechts):
- Door de vorm alleen een versterking van de grondvorm laten zijn
- Door de vormen in elkaar te laten doorlopen
- Van elkaar gescheiden vormen die elkaar wel versterken te maken.
Mogelijk kom je er achter dat deze abstracte beelden “jouw ding” zijn. Maar velen willen graag figuratief werken. Om figuratief te kunnen werken is het belangrijk om naar voorbeeld te kunnen werken. Want: als je bv. een vis wilt maken heb je een beeld in gedachten of een foto of beeldje van de vis als voorbeeld).
Stap 3: Naar voorbeeld werken “op zicht”.
Bij het werken op zicht is het het makkelijkste om uit te gaan van een recht, blokvormig stuk steen
De druppel uit een blokje mergel
Een van de basisoefeningen beeldhouwen is de druppeloefening.Dit is de eerste oefening om “op zicht” te werken.
Meer lezen »
Lastiger is om de druppel uit een vormeloos brok steen te halen:
De druppel uit ruwe steen
01-08-2022
Bij het beeldhouwen is werken naar voorbeeld een stuk lastiger dan een vrije vorm maken. Ik laat dat zien aan de hand van de druppelvorm.
Lees meer…
Als je op zicht gaat werken zul je van tijd-tot-tijd er achter komen dat niet alle vormen op de goede plaats zitten. Dat hoeft niet erg te zijn. Bekijk daarvoor deze les.
Schuiven met vormen
20-10-2022
Hoe kun je er voor zorgen dat alle vormen van je beeld op hun plek landen? Het mogelijk maken van schuiven met de vormen is dan essentieel. Ik laat zien hoe.
Lees meer…
Op zicht werken is ontzettend leerzaam. Je leert goed te kijken en driedimensionale vormen te herkennen.
Het kopje hieronder is helemaal op zicht gemaakt uit een blok marmer (volgens de “sferen” methode).
Schuiven met vormen gaat alleen als je niet direct steen tot “op de huid” weghaalt. De methode die ik daarvoor aanbeveel is de “vormen eerst” methode. Deze wordt in deze les uitgelegd.
Verder is grootte een moeilijkheidsgraad op zich. Hoe groter de steen hoe sneller je het zicht op je werk verliest. Zie daarvoor “vormen van klein naar groot”.
Stap 4: Met hulp van meetgereedschap
Naar voorbeeld werken met ondersteuning van meetgereedschap.
Dat kan bv. met het punteerapparaat.
Vormgevingsmethoden
Meer uitleg over de verschillende methodes om naar voorbeeld te werken vind je in de volgende artikelen:
Inleiding vormgevingsmethoden
13-08-2024
Als ik naar voorbeeld wil beeldhouwen, hoe kan ik dan het beste mijn vorm uit de steen halen? Ik stel 4 vormgevingsmethoden voor.
Lees meer…
Tweedimensionale aanpak
19-08-2024
De “tweedimensionale methode” lijkt heel logisch, maar leidt vaak niet tot een echt volplastisch beeld. Ik laat zien waarom”.
Lees meer…
“Sferen” methode
De sferen methode is een échte methode, hiermee kun je een willekeurig beeld naar voorbeeld maken. Het leert je driedimensionale vormen in je voorbeeld te zien.
Meer lezen »
“Vormen eerst” methode
De “vormen eerst” methode om naar voorbeeld te werken. De essentie hiervan is: zorg dat je zo snel mogelijk alle driedimensionale vormen in je beeld kunt herkennen.
Meer lezen »