
Beeldhouwtechniek
Beeldhouwtechniek is mogelijk minder belangrijk dan je denkt. Ook zonder veel technische ervaring kun je mooie dingen maken. Toch worden als je wat vordert wat technische oefeningen heel nuttig.
De basistechniek van het beeldhouwen is onderdeel van de basisoefeningen. Deze oefeningen werken allemaal met zachte steen.
Dat is niet ingewikkeld maar vooral een kwestie van doen.
De beeldhouwtechniek wordt lastiger bij hardere steen. Daar moet je leren werken met het spitsijzer om alle vormgeving te doen. Daar wordt ook je slagtechniek belangrijker.
Aan de orde komen in deze lessen ook onderwerpen als: hoe voorkom je breuk en hoe kun je je steen lijmen, en als laatste het machinaal bewerken van je (harde) steen.
Hieronder de lessen.
-
Gebruik van de rasp
In deze les leg ik het gebruik van de rasp bij het beeldhouwen zien. Daarvoor gebruik ik de meest gebruikte rasp: de kabinetrasp met punt.
-
Klopper en beitel gebruiken
In deze les leg ik het gebruik van klopper en beitel uit. Met de beitel kun je makkelijker en snel veel steen in de diepte verwijderen. Met de beitel werken vergt wat meer oefening dan met de rasp.
-
De diepte in met de beitel
In deze les laat ik zien hoe je ruimtelijkheid in je beeld creëert door de diepte in te gaan mate de beitel. Eerst hoe je diepe groeven maakt, daarna hoe je veilig veel steen in de diepte van je beeld verwijdert.
-
Oppervlakteafwerking
In deze post de oppervlakteafwerking van je beeld. Schuren en polijsten van zachte en harde steen, maar ook boucharderen, frijnen, enz.
-
Breuk en lijmen
Hoe voorkom je dat je steen breekt tijdens het beeldhouwen. En als je steen toch breekt, hoe lijm je die dan? Ik laat het zien.
-
Werkvolgorde bij het beeldhouwen
De werkvolgorde bij het beeldhouwen is niet altijd intuïtief. Met name bij harde steen moet je echt oefenen. Ik laat de meeste bewerkingen zien tm. schuren en polijsten.
-
Met machines beeldhouwen
Met machines beeldhouwen. In deze post laat ik zien welke machines en gereedschappen geschikt zijn. En hoe je er mee werkt. Speciale aandacht verdienen de aanwijzingen om veilig te werken.