De druppeloefening

Bolle en Holle vormen

In een druppel zitten zowel bolle als holle vormen. Met de druppeloefening kunnen we het gebruik van de rasp goed oefenen.

Meer uitleg over het gebruik van de rasp vind je in de les: gebruik van de rasp.

We nemen een homogene, zachte steen. Een blokje van ongeveer 7 á 8 cm breed en dik en 10 tot 12 cm lang. Mergel is voor onze oefeningen ideaal. Gebruik een halfronde rasp. We maken aan één uiteinde van de steen een halve bol.

Druppeloefening: de bolle kant

Druppeloefening: de druppel heeft bolle en holle vromen

Om nu een bolle vorm te maken is het belangrijk niet bezig te zijn met: “waar moet wat weg”, maar met de gewenste vorm. Maak met de vlakke kant van de rasp naar de steen een ronde beweging in de lucht. Blijf deze beweging maken en beweeg de steen naar de rasp toe tot die op de hoeken van de steen materiaal wegneemt.
Ik zeg dat zo omdat je in eerste instantie alleen aan de randen en hoeken steen moet weghalen. Ook als je steen al een stuk is afgerond is er een plek in het midden waar niets weg mag.

Daar moet je rasp dus nog steeds de steen nauwelijks raken. Op andere plaatsen oefen je meer druk op je rasp uit. Dat vergt enige oefening. Draai ook de steen steeds een beetje zodat de bovenkant helemaal rond wordt.
Hieronder met een houten voorbeeld waar je wel en niet materiaal moet weghalen.

Druppeloefening: de bolle kant
De halve bol van de bovenkant van de druppel is nog niet af


Het duurt langer dan je denkt om aan deze kant echt een bolvorm te maken. Hiernaast zie je aan de rechter bol dat de bovenkant wel rond is, maar dat er nog steeds materiaal weg moet : er is nog een heel plat vlak aan de voorkant. Door maar weer…

Druppeloefening: de holle kant

Als één kant van de steen helemaal rond is gaan we de andere kant bewerken. We laten daar de steen uitlopen in een druppelvorm. Daarvoor moeten we eerst weer een ronde vorm naar de punt toe maken.

Naar de punt toe is de druppel hol en bol tegelijk.

Daarna de holle kant naar de punt.
Voor de holle delen van de druppel gebruiken we de ronde kant van de rasp. Maak weer de beweging zoals de vorm moet worden over de steen. Denk eraan: geen gleuven ín de steen raspen, maar je rasp een beetje schuin naar vormen bewegen, niet steeds recht vooruit.


In het filmpje hieronder kun je de hele druppeloefening zien.

Deze les is onderdeel van de E-cursus steen, onderdelen basisoefeningen en vormen. Voor een overzicht van alle onderdelen zie: E-cursus.

Volg onze blogs

Je kunt je abonneren op de posts van de beeldhouwtuin.
Dan krijg je elke keer als er een nieuwe artikel is een email met de titel, een korte samenvatting en een link naar het hele artikel.