De diepte in met de rasp

Ik ga de diepte in met de rasp. Hoe dieper je in de steen komt, hoe ruimtelijker die wordt.
Afhankelijk van de vorm die je wilt maken heb je ook ander gereedschap nodig. Ik behandel achtereenvolgens gleuven en kommen

Rechte en weinig gekromde gleuven

De diepte in met de rasp: deze zijn geschikt voor weinig gekromde vormen.

Zolang je met je rasp rechte groeven, gleuven enz. wilt maken kun je met een geschikte rasp uit de voeten. Dat zijn dan vooral dit soort raspen.
Zie ook de les over welke rasp waarvoor gebruiken.

Kommen

Beeldhouwraspen geschikt voor kommen.

Gereedschap: Ik doe deze oefening met een ringrasp doorsnee 8 cm, een trappenrasp, en een handguts smal.

Als je met een rasp de diepte in wilt om een kom te maken, kun je niet met een halfronde rechte rasp werken. Daarmee kom je niet in de diepte.
Daarvoor zijn er verschillende speciale raspvormen zie plaatje hiernaast. Let op bij het werken hoe de tanden van de rasp staan.
Werk op vergelijkbare manier als bij de druppel: steeds de hele vorm bewerken. Deze vorm eerst ondiep laten, dan langzaam dieper maken.
We werken altijd met de hele vorm, niet “hier moet wat weg, daar moet wat weg”. Hou de vorm die je wilt maken steeds in gedachten.

Het is nog niet zo eenvoudig om met je rasp steeds netjes binnen de cirkel van de kom te blijven. Heb geduld, gaandeweg gaat dat steeds beter.

Je ziet dat het nog niet zo makkelijk is om zo een kom te maken.

Alternatief

Met handgutsen kom je sneller de diepte in.

Alternatief kun je met mesjes en handgutsen werken. Dat gaat vooral goed bij zachte, homogene steen. Bij hardere of splinterige steen werkt een rasp toch beter.
In dit geval is het verstandig om eerst langs de omtrek van je kom een groef met de guts te maken. Van daaruit kun je naar het midden toe uitsteken.
Het werken met guts en mesjes is vrij lastig omdat je vrij veel kracht moet zetten en gauw over de rand uitschiet. Dat is vooral als je kom nog niet zo diep is een probleem.
Werk daarom vooral van buiten naar binnen. Als je kom dieper wordt kun je aan de rand ook zijdelings werken.

Eenvoudiger is het om een kom in zachte steen met klopper en afgeronde houtbeitel te maken. Zie daarvoor de les: de diepte in met klopper en beitel.

Deze les is onderdeel van de E-cursus steen, onderdeel basisoefeningen. Voor een overzicht van alle onderdelen zie: E-cursus.

Volg onze blogs

Je kunt je abonneren op de posts van de beeldhouwtuin.
Dan krijg je elke keer als er een nieuwe artikel is een email met de titel, een korte samenvatting en een link naar het hele artikel.