Beeldhouwsteen

Mineralen en gesteenten

Hier vind je informatie over beeldhouwsteen. Vooraf: Beeldhouwsteen is een gesteente en gesteenten bestaan uit een mix van mineralen. Een gesteente bestaat vrijwel nooit uit één enkel mineraal. Graniet bijvoorbeeld bestaat meestal uit de hoofdbestanddelen kwarts, veldspaat en glimmer.

Eigenschappen van beeldhouwsteen

Om bij graniet te blijven: er kunnen in graniet nog een heleboel andere mineralen voorkomen. Zo zijn er heel veel verschillende graniet-soorten met allemaal hun specifieke eigenschappen.

Marmer bestaat aan de andere kant voor vrijwel 100% uit het mineraal calciet. Maar er zijn duizenden marmer groeven met elk hun eigen soorten. Want vaak komen uit één groeve nog verschillende handelssoorten steen, met elk hun eigen eigenschappen.

Erger nog: van sommige stenen veranderen de eigenschappen nog duidelijk nadat ze uit de groeve komen. Ze harden na. Dat geldt met name voor Kalkstenen en Marmers.

Gevolg is dat je de bewerkbaarheid van een specifieke steensoort nogal kan verschillen.

Om alles nog onoverzichtelijker te maken worden in de handel vaak de bij het grote publiek bekende namen voor steensoorten gebruikt in plaats van hun juiste petrologische naam. Bijvoorbeeld veel als “marmer” aangeduide stenen zijn geen marmer maar lijken er op.

Over deze lessen

Voor ons is de belangrijkste eigenschap van beeldhouwsteen natuurlijk de bewerkbaarheid. Daarvoor leg ik eerst wat algemene begrippen uit: hardheid, splinterigheid, gelaagdheid. En wat over het gewicht van beeldhouwsteen.

Dan natuurlijk de verschillende gangbare beeldhouwstenen, onderverdeeld in zachte en hardere gesteenten. Dit onderscheid maak ik omdat de manier van bewerken en het gebruikte gereedschap erg kunnen verschillen.

Beeldhouwsteen bij de handelaar

Hieronder de lessen.

 • Moeilijkheidsgraad van beeldhouwsteen

  Wat is belangrijk bij het beoordelen van de geschiktheid van een steensoort voor een beeld. Over hardheid, taaiheid en structuur.

  Lees meer…

 • Steengrootte en gewicht

  In deze les over steengrootte en gewicht wat uitleg over het soortelijk gewicht van steen en hoe je in kunt schatten hoeveel je steen weegt.

  Lees meer…

 • Zachte beeldhouwstenen

  Ik behandel eerst de steensoorten die voor de beginnende beeldhouwer geschikt zijn. Dat zijn een aantal zachtere soorten

  Lees meer…

 • Hardere Steensoorten

  Beeldhouwsteen bij de handelaar

  Dit is een uitbreiding op de post “zachte beeldhouwstenen”. Ik behandel de eigenschappen van de meeste handelssoorten.

  Lees meer…

 • Gereedschap voor zachte steen

  Voor zachte en zeer zachte steen (Speksteen, Mergel) heb je niet altijd duur gereedschap nodig. Ik laat zien welke keuzes er zijn.

  Lees meer…

 • Gereedschap voor hardere steen

  Een overzicht van gereedschap voor hardere steen en zeer harde steen. Inclusief een beschrijving hoe die te slijpen.

  Lees meer…