Basisoefeningen

In deze cursus zijn er verschillende groepen beeldhouwoefeningen.
Basisoefeningen beeldhouwen: zijn vooral oefeningen om gereedschap goed te leren gebruiken, en driedimensionaal te te leren kijken.
Vormgevingsoefeningen: Hier werken we stap voor stap van eenvoudige abstracte vormen naar meer figuratieve vormen en vervolgens naar werken naar voorbeeld.

De basisoefeningen vind je hieronder. De vormgevingsoefeningen vind je hier.

Vergis je niet: als je alleen de filmpjes bekijkt en de tekst leest kun je het idee krijgen dat je het allemaal snapt. Pas als je de oefeningen doet blijkt dan dat het toch veel lastiger is als gedacht. Dat is het moment om nog eens goed naar de e-les te kijken.

Je hoeft de basisoefeningen beeldhouwen niet te doen om iets moois uit steen te maken. Maar het helpt wel ontzettend als je deze allemaal een keer doet. Je leert dan een heleboel kleine dingen die later van pas komen.

Basisoefeningen beeldhouwen

In de basisoefeningen leer je de essentiële dingen die in andere oefeningen van pas komen. Ik begin daarbij echt vanaf het eerste begin. Dat is bijvoorbeeld:

Hoe je een rasp kunt gebruiken (en welke manieren weinig zin maken).
Het gebruik van klopper en beitel afhankelijk van je steensoort).
Hoe je een bol maakt, niet alleen op een hoek van je steen, maar ook hoe je die uit de steen haalt.
Het verschil leren zien van de vraag: “waar moet wat weg” en “welke vorm wil ik maken”.
Gebruik maken van de dikte van je steen: ga de diepte in. Zo krijg je schaduw.
enz.

Opbouw van de basisoefeningen beeldhouwen

Het werken met rasp het eenvoudigste. Werken met klopper en beitel is wat risicovoller. Daarom verdeel ik de basisoefeningen in oefeningen uitsluitend met rasp en oefeningen waar je ook met klopper en beitel werkt.

Er is in deze oefeningen ook overlap met andere aspecten van het beeldhouwen. Niet alleen het juiste gebruik van je gereedschap (techniek), maar ook vormgeving, In deze oefeningen wisselen basis techniek en het leren zien van driedimensionale vormen elkaar af.

Lees als eerste de inleiding oefenen.

Basisoefeningen met de rasp.

 • Beeldhouwoefeningen

  Beeldhouwoefeningen

  In deze inleiding vertel ik het nut van het doen van een aantal basis beeldhouwoefeningen. Dat verhoogt je mogelijkheden en plezier in het beeldhouwen.

  Lees meer…

 • Gebruik van de rasp

  In deze les leg ik het gebruik van de rasp bij het beeldhouwen zien. Daarvoor gebruik ik de meest gebruikte rasp: de kabinetrasp met punt.

  Lees meer…

 • Afronden van een rand

  Om bij het beeldhouwen met een rasp een regelmatig afgeronde rand te krijgen moet je wat lastige bewegingen oefenen. Ik laat die hier zien.

  Lees meer…

 • De druppeloefening

  Een van de basisoefeningen beeldhouwen is de druppeloefening. Hier oefen je de bewegingen van je rasp om bolle en holle vormen te maken.

  Lees meer…

 • De diepte in met de rasp

  Ik ga de diepte in met de rasp. Hoe dieper je in de steen komt, hoe ruimtelijker die wordt. Afhankelijk van de vorm die je wilt maken heb je ook andere raspen nodig.

  Lees meer…

 • Van gat naar golf

  Een belangrijk aspect van het beeldhouwen is het verschil tussen kijken naar “wat moet weg” en het zien van wat ik “volumes” noem. Omdat dit inzicht heel belangrijk is bij het beeldhouwen laat ik dit als eerste met drie basisvormen zien: het gat, de trechter en de golf.

  Lees meer…

 • Basisvorm bol

  In deze les de basisvorm bol. Dit is een van de belangrijkste basisvormen. Ik haal de bol uit de steen. Dat is vaak lastiger dan gedacht. Hier zie je hoe.de bas

  Lees meer…

Basisoefeningen met klopper en beitel

 • Klopper en beitel gebruiken

  Klopper en beitel gebruiken

  In deze les leg ik het gebruik van klopper en beitel uit. Met de beitel kun je makkelijker en snel veel steen in de diepte verwijderen. Met de beitel werken vergt wat meer oefening dan met de rasp.

  Lees meer…

 • Slakkenhuis en spiraal

  Ik laat zien hoe je de basisvormen slakkenhuis en spiraal beeldhouwt. Daarvoor gebruik ik een stukje mergel. Mergel is voor dit soort oefeningen heel geschikt.

  Lees meer…

 • Een diepe kom maken

  Ik laat in deze les zien hoe je met klopper en beitel een diepe kom maakt. Voor verschillende soorten zachte steen. En met wat voorwerk met de boor.

  Lees meer…

 • De diepte in met de beitel

  In deze les laat ik zien hoe je ruimtelijkheid in je beeld creëert door de diepte in te gaan mate de beitel. Eerst hoe je diepe groeven maakt, daarna hoe je veilig veel steen in de diepte van je beeld verwijdert.

  Lees meer…

 • Samenvatting basisvormen

  In de les samenvatting basisvormen laat ik zien hoe je met de behandelde basisvormen samen een mooie sculptuur kunt maken.

  Lees meer…

Volg onze blogs

Je kunt je abonneren op de posts van de beeldhouwtuin.
Dan krijg je elke keer als er een nieuwe artikel is een email met de titel, een korte samenvatting en een link naar het hele artikel.